nov 272014
 

Egyéni vállalkozás szüneteltetése

Van egy csodálatos lehetőségük az egyéni vállalkozóknak,  ez pedig a tevékenységük szüneteltetése. Mi az ügyintézés menete? Hová és milyen nyomtatványon kell bejelenteni, ha egyéni vállalkozás szüneteltetése lehetőségvel szeretnénk élni.

Egyéni vállalkozás szüneteltetése – bejelentési kötelezettségek

Egyéni vállalkozás szüneteltetése is jár bizonyos adminisztrációs és bejelentési kötelezettséggel. Minden hivatalt tájékoztatni kell. Egyéni vállalkozás tevékenységét minimum 1 hónapig, de maximum 5 évig szüneteltetheti. A szüneteltetés kezdő napja a bejelentést követő nap.

Jó hír, hogy szinte mindent otthonunkból tudunk intézni.

Első lépéként  az egyéni vállalkozás szüneteltetésének tényét változásbejeletőn keresztül kell eljuttani az Okmányirodához az ügyfélkapu segítségével. Majd várunk az elektronikus visszajelzésre.

UPDATE: a tevékenység szüneteltetését az webes ügysegéd segítségével lehet elindítani

Figyelem! Ha van az egyéni vállalkozónak igazolványa, akkor azt le kell adni.

Nem elegendő a bejelentést megtenni az Okmányirodánál, hanem a NAV felé is van jelentési kötelezettsége az egyéni vállalkozónak, ha tevékenység szüneteltetése számára a legmegfelelőbb gazdasági lépés.

Ezt a bejelentést a ‘T1041 jelű nyomtatványon lehet megtenni.

Jó hír, hogy még mindig nem kellett kimozdulnunk otthonunkból. Mindent tudtunk karosszékben ülve intézni.

Mi a teendő Katás egyéni vállalkozás szüneteltetése során?

Katás egyéni vállalkozónál arra kell figyelni, hogy egész hónapot kell szünetelteni, mert különben kötelező az adott hónapra megfizetni a Kata összegét. Függetlenül attól, hogy nem tevékenykedett egész hónapban.  Ha az egyéni vállalkozás szüneteltetése több hónapot érint, akkor minden hónapban be kell jelenteni  a szüneteltetés tényét az adóhivatalnak a szintén a ‘T101E jelű nyomtatványon.

Másik dolog, amire egy Katás egyéni vállalkozásnak figyelnie kell tevékenységének szüneteltetése során, hogy a Kata éves bevételi határát ilyenkor arányosítani kell. Ez azt jelenti, ha 1 hónapban szüneteltette tevékenységét, akkor éves szinten nem 6 millió Ft bevétel a Kata határa, hanem 5,5 millió Ft.

Kit kell még tájékoztatnia az egyéni vállalkozónak, ha szünetelteti tevékenységét?

Az egyéni vállalkozás bankszámláját vezető pénzintézetnek is be kell jelenteni a szüneteltetés tényét.

Miért van értelme szüneteltetni az egyéni vállalkozást?

Erre az időszakra nincs járulékfizetési kötelezettség. Igaz ezzel szemben tisztában kell lenni azzal, hogy nem is lesz biztosított az egyéni vállalkozó.

Ha nincs máshol biztosítási jogviszonya az egyéni vállalkozónak, akkor a szüneteltetés időszakára egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie azért, hogy a TAJ kártyája továbbra is érvényes maradjon. Ennek összege havi 6810 Ft (napi 227 forint).

UPDATE: egészségügyi szolgáltatási járulék havi összege 2016-ban 7050 Ft

A biztosítási jogviszony intézéséhez sem kell kimozdulnunk otthonról, elegendő az ügyfélkapun keresztül a ‘T1011-es nyomtatványon bejelentést tenni.

Ha úgy dönt az egyéni vállalkozó, hogy folytatja tevékenységét, akkor azt szintén be kell jelenteni az adóhivatalnak.

 

Összegezve elmondható, hogy nagyon jó lehetőség az egyéni vállalkozás szüneteltetése intézmény, de körültekintően kell eljárni az adminisztráció során illetve át kell gondolni döntésünk következményét.

 /Gulyás Éva blogja/

Kapcsolódó bejegyzések:

– Egyéni vállalkozó vagy adószámos magánszemély

 

 

Ha konkrét kérdésed van, azt is felteheted a kommentek között vagy az alábbi űrlapot kitöltve fel tudod venni velem a kapcsolatot.

 

  2 hozzászólás to “Egyéni vállalkozás szüneteltetése”

 1. Köszönöm, nagyon hazsnos volt a cikk. Tehát ha szüneteltetem KATÁs egyéni vállalkozásomat, akkor a maximális 1 000 000 FT-os limitet is arányosítják?
  Válaszát köszönöm.

  • Kedves Eszter,
   Igen arányosítani kell, de a kedvezményes adózás bevételi határa 6 millió forint. Ez azt jelenti, ha 10 hónapig volt “aktív” az egyéni vállalkozása, akkor a kedvezményes adózás bevételi határa 5 millió forint.

   Gulyás Éva

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

*