jan 152015
 

Első házasok kedvezménye

Pár nappal ezelőtt a Facebookon írtam egy bejegyzést, melynek témája az első házasok kedvezménye. Nem is gondoltam volna, hogy ennyi kérdés fog vele kapcsolatban érkezni hozzám. Ezért úgy döntöttem a téma megérdemel egy hosszabb leírást.

Már régen volt részünk ilyen könnyen igényelhető, rugalmas kedvezményben, mint az első házasok kedvezménye. Kevés feltételnek kell megfelelni, bármikor igényelhető, azonnali kedvezmény.

Nézzük a részleteket.

Kik igényelhetik az első házasok kedvezményét?

Bárki, aki 2014. december 31. után köt házasságot. Igaz, hogy a kedvezmény nevében benne van, hogy “első házasok”, de még ezt sem kell 100%-ig teljesíteni (elegendő 50%-ban). Ugyanis a kedvezmény igénybevételéhez elegendő, ha csak egyik félnek első a házasság intézménye.

A kedvezmény korhoz van kötve?

Az a szép az első házasok kedvezményében, hogy nincs korhoz kötve. Bárki, bármilyen életkorban igényelheti (csak az kell hozzá, hogy vonjanak tőle szja-t). Tehát, ha egy elvált koros úriember elvesz egy fiatal huszonévest, akinek ez az első házassága, akkor is jogosultak a kedvezményre.

 elso_hazasok_kedvezmenye_2forrás:www.hotdog.hu

Kedvezmény mértéke

Az első házasok kedvezményének mértéke havonta 5.000 Ft (ahogy megszoktuk mostanában ez is igazából adóalap kedvezmény, de az egyszerűség kedvéért maradok a már kiszámolt tényleges kedvezménynél a továbbiakban). Ez a havi 5.000 Ft házaspároknak jár, tehát nem fejenként értendő, hanem összesen. Erről rendelkezhetnek úgy a friss házasok, hogy megosztva veszik igénybe vagy úgy, hogy csak az egyik fél kéri teljes mértékben a kedvezmény érvényesítését munkáltatójától.

Mikortól és mennyi idegi jár az első házasok kedvezménye?

A házzasságkötést követő hónaptól jár a kedvezmény. Tehát legelőször februártól lehet érvényesíteni azoknak, akik januárban kötöttek házasságot. Jogosultsági hónapok száma 24 hónap, ezt követően a kedvezmény lejár.

A kedvezmény azonban hamarabb megszűnik, mint 24 hónap az alábbi két esetben:

  • Ha válás történik a 24 hónapon belül bármikor.
  • Ha jön a baba. A születendő gyermek utáni kedvezmény és az első házasok kedvezménye együttesen nem érvényesíthető. Ebben az esetben az első házasok kedvezménye megszűnik.

Hogyan lehet igénybe venni a kedvezményt?

A kedvezményt érvényesíthetjük havonta, de dönthetünk úgy is, hogy csak év végén az szja bevallásunkban élünk ezzel a kiváló kedvezménnyel.

A munkáltató felé kell jeleznünk igényünket illetve azt is, ha a fent felsoroltak valamelyike miatt már nem vagyunk jogosultak a kedvezményre.

A munkáltatónk felé ezen a nyomtatványon tudjuk jelezni igényünket.

Összefoglalva az első házasok kedvezménye tényleg egy csodás, rugalmas, könnyen igényelhető kedvezmény. Tessék élni vele!

/Gulyás Éva blogja/

Oszd meg a bejegyzést, hogy minél többen tudjanak élni a lehetőséggel!

 

 

Hol találkozhatsz még velem? Például a kedvelt vagy épp utált, de sokak által használt közösségi médiában, a Facebookon. Itt is rendszeresen posztolok érdekességeket, tippeket, hasznos tartalmat.

Miért teszem mindezt, mert hiszek abban, hogy a közösségi média is lehet a tudás egyik forrása, hisz rendszeresen használjuk, olvassuk, akkot miért nem lehetne megtölteni hasznos információkkal.

Vállalkozók, vállalkozni vágyók lájkoljátok az oldalam, így rendszeresen meg fognak jelenni posztjaim nálatok is.

like

Ha kérdésed van vagy szeretnél hozzászólni a bejegyzéshez nyugodtan megteheted.

Itt a lehetőség, hogy ingyen kérdezz!!! Nem kell tanácsadói díjat fizetni!!!

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

*