dec 032014
 

Eva kijelentkezés 2015

Az Eva (egyszerűsített vállalkozói adó) hosszú idő óta egy kedvezményes adózási forma a vállalkozások számára. A vállalkozó saját döntése az eva alóli kijelentkezés, hisz az eva egy választási lehetőség. De, miért maradna egy vállalkozás az eva hatálya alatt, ha van számára kedvezőbb adózási mód is? Ki szeret több adót mint, amennyit muszáj?  A kijelentkezésnek, csakúgy mint a bejelentkezésnek is vannak szigorú előírásai. Érdemes az eva hatálya alóli kijelentkezés előtt tájékozódni a részletekről.

Egy korábbi bejegyzésemben részletesen leírtam az eva bejelentkezés 2015-ös szabályait

  • ki
  • mikor
  • milyen feltételekkel
  • milyen nyomtatványon

jelentkezhet be az eva hatálya alá.

Illetve foglalkoztam azzal is, hogy kinek éri meg bejelentkezni 2015-évben az eva hatálya alá.

Mostani írásommal azokat a vállalkozásokat segítem, akik úgy döntöttek, hogy 2015-től mégsem az eva törvény szabályai szerint állapítják meg fizetendő adójukat.

Teendők az evával kapcsolatban év végén

Az eva nem egy kötelező adózási mód, így ki lehet jelentkezni az eva hatálya alól, ha a vállalkozás számára nem ez a kedvezőbb adózási forma. Miért maradna egy vállalkozás az eva hatálya alatt, ha így több adót.

Az eva kijelentkezés határidőhöz kötött.  A kilépés lehetősége csak december hónapban nyitott a vállalkozások számára. Mielőtt meghozzunk döntésünket, érdemes alapos kalkulációt végezni, hogy megéri-e kijelentkezni az eva hatálya alól.

Konkrét kalkuláció nélkül senki ne hozzon döntést.

Eva kijelentkezés 2015 – határidők

Az eva kijelentkezés határideje megegyezik a bejelentkezés határidejével. A rendelkezésre álló időszak kijelentkezés esetén 2014. december 1. és 2014. december 22. (a törvény szövege szerint december 20. a kijelentkezés határideje, de 2014. évben ez a nap hétvégére esik, így december 22. – hétfő – a végső határidő).

Ha mégis lecsúsztál a határidőről vagy év közben szeretnél kijelentkezni az eva hatálya alól, akkor erre is van egy kiskapu. Ezt a megoldást a bejegyzés végén osztom meg.

eva_kijelentkezes

Mire figyelj – de nagyon – eva kijelentkezés esetén

Azok a vállalkozások, akik kijelentkeznek az eva törvény hatálya alól 4 évig nem választhatják ezt a kedvezményes adózási formát.

A kijelentkezési határidő lejárta után döntésünket nem változtathatjuk meg. Az eva kijelentkezéssel még egy évet várnunk kell.

Abban az esetben, ha az eva után visszakerülünk a számviteli törvény hatálya alá, a nyitó mérlegünket könyvvizsgálattal vagyunk kötelesek alátámasztani.

Élet az eva után…..

Ha vállalkozásunk élt az eva kijelentkezés lehetőségével, akkor 2015-től az alábbi „áttérési” lehetőségei vannak.

Az egyéni vállalkozó választhatja az átalányadózást.

A bt vagy a kkt választhatja a katát (kisadózó vállalkozások tételes adója)

A kft választhajta a kivát (kisvállalati adó ).

Bármelyik fenti vállalkozás választhat áfa alanyi adómentességet az eva után. 

 

Kijelentkezés nyomtatványai az alábbi linkeken érhetők el:

egyéni vállalkozók

társas vállalkozások

Az eva hatálya alól kijelentkezőket eva alanyiságuk megszűnéséről levélben tájékoztatja a NAV.

Összefoglalva: az eva kijelentkezést meg kell, hogy előzzön egy pontos kalkuláció. Döntésünket fontoljuk meg alaposan, mert 4 évig nem térhetünk vissza. Az áttérés szabályait pontosan tartsuk be.

Végül itt a megígért tipp azoknak, akik nem akarják megvárni a kijelentkezéssel a decembert.

A kiindulópont, hogy az eva törvény kizárja alanyai közül azokat a vállalkozásokat, akiknél jelentős szervezeti átalakulás volt.

Tehát ha nem szeretnénk az év végét megvárni az eva kijelentkezéssel – mert sok költség fog a vállalkozás életében felmerülni – akkor nincs más teendő, mint 50%-ot meghaladó tulajdonosi részesedéscserét végrehajtani. Igaz 4 évig nem választhatjuk az evát. De…..

/Gulyás Éva blogja/

Érdekes volt, megosztom másokkal is.

 

Kapcsolódó bejegyzés:

Eva bejelentkezés 2015

Áfa alanyi mentesség

 Ha érdekelnek a számlázás részletei….

>> Hogyan kell számlát kiállítani helyesen? <<

 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT! KÍVÁNCSI VAGYOK a tiédre is!

  2 hozzászólás to “Eva kijelentkezés 2015”

  1. Ritkán van szerencsém ilyen jó cikket olvasni Köszönet érte!

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

*