Már 042015
 

40 euro költségátalány

Mikor jár és kinek a 40 euro költségátalány? Kell-e foglalkozni vele? Le lehet-e mondani a 40 euro költségátalányról?

Sok-sok kérdés merül fel még mindig a 40 euro behajtási költségátalánnyal kapcsolatban. A bejegyzésben a szállítói oldalt fogom körbejárni. Mi a teendőd, ha késve fizettél ki egy számlát? Mindenképp utalnod kell a 40 euro költségátalányt? Természetesen a példán keresztüli illusztráció most sem hiányozhat.

Mi is az a 40 euro költségátalány?

Egy korábbi bejegyzésemben részletesen leírtam a törvényi és fogalmi hátterét a 40 euro költségátalánynak, ezért most csak röviden annyit írok le, hogy annak jár, akinek a számláját késve fizetik ki. A fizetési határidő lejárta utáni első napon már lehet követelni a 40 euro behajtási költségátalányt. Az összeg számlánként jár és nem függ a késedelmes napok számával.

Az előző bejegyzésemben a vevői oldalt néztem végig, hogy mi a teendő akkor, ha egy számládat késve fizetik ki, most pedig a szállítói oldallal fogok foglalkozni. Mit kell tenned akkor, ha fizetési határidő után fizettél ki egy bejövő számládat.

A 40 euro költségátalány szállítói oldala

Sokkal szigorúbb a törvényi előírás a szállítói oldalon (tehát, ha te esel késedelmes fizetésbe), mint a vevői (akinek a számláját késve fizették ki) oldalon. Sok adminisztrációs terhet ró a szabályozás a szállítói oldalra.

Nézzünk egy példát!

Beérkezett egy számla egy igénybe vett szolgáltatásról – például takarítás. Fizetési határidő után 2 nappal utaltad el a számla összegét.

Ebben az esetben azonnal fennáll a 40 euro költségátalány fizetési kötelezettséged, függetlenül attól, hogy a számla kibocsátója ezt követelte-e tőled vagy sem? Adott-e neked erről írásos tájékoztatót vagy nem? Ebben az esetben a 40 euro költségátalány tartozásnak minősül.

40-euro

Hogyan lehet elkerülni a 40 euro költségátalány megfizetését?

Rossz hír, hogy a szerződésben nem mondhat le a számla kiállítója a 40 euro költségátalányról és alacsonyabb összegben sem lehet meghatározni.

Jó hír, a számla kiállítója kiadhat egy írásbeli nyilatkozatot, hogy nem tart igényt a 40 euro költségátalányra.

Jó hír, ha a számla kiállítója nem tart igényt a 40 euro költségátalányra, akkor az elengedett követelése után nem kell illetéket fizetni.

Csodás!

Érdemes minden vállalkozónak elgondolkodni azon, hogyan kezeli a határidőn túli fizetéseit.

 Megosztom, mert hasznos lehet másoknak is.

/Gulyás Éva blogja/

 képek:freedigitalphotos.net

Hol találkozhatsz még velem? Például a kedvelt vagy épp utált, de sokak által használt közösségi médiban, a Facebookon. Itt is rendszeresen posztolok érdekességeket, tippeket, hasznos tartalmat.

Miért teszem mindezt, mert hiszek abban, hogy a közösségi média is lehet a tudás egyik forrása, hisz rendszeresen használjuk, olvassuk, akkort miért nem lehetne megtölteni hasznos információkkal.

Vállalkozók, vállalkozni vágyók lájkoljátok az oldalam, így rendszeresen meg fognak jelenni posztjaim nálatok is.

like

Ha kérdésed van vagy szeretnél hozzászólni a bejegyzéshez nyugodtan megteheted.

Itt a lehetőség, hogy ingyen kérdezz!!! Nem kell tanácsadói díjat fizetni!!!

Kapcsolatfelvételi űrlap

 

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

*