feb 062015
 

Bt létesítő okirat módosítás

Bt létesítő okirat módosítás végső határideje 2015. március 15. Eddig az időpontig a szükséges módosításokat ügyvéddel el kell készíttetni minden bt. és kkt. tulajdonosnak. Ellenkező esetben komoly büntetésre is számíthatnak a bt- k és a kkt-k.

Miért kell van szükség egy bt létesítő okirat módosításra?

A tavaly hatályba lépett új Polgári Törvénykönyv (Ptk.) értelmében a betéti társaságoknak fel kell keresniük egy ügyvédet és összhangba kell hozniuk a bt. létesítő okiratát a jelenleg hatályos Ptk-val. Tekintettel arra, hogy az új Ptk hatálybalépésével a Gt-t (gazdasági társaságokról szóló törvény) hatályon kívül helyezték.

Ez ellen nincs mit tenni, nem lehet kikerülni. Lehet, hogy a bt-d létesítő okiratában a módosítás csak egy-két szót fog jelenteni, de akkor is fel kell keresned egy ügyvédet, nem végezheted el egymagad a módosítást, mert csak az ügyvéd tud egyedül a cégbírósággal kommunikálni. A bt. létesítő okirat módosítást pedig kötelező  a cégbírósággal is közölni.

fotó:freedigitalphotos.net

fotó:freedigitalphotos.net

Mindenképpen ügyvédhez kell most rohanni?

Nem. Te is átnézheted a bt. létesítő okiratát és önállóan eldöntheted, hogy a te bt-dre vonatkozik-e a kötelező módosítási szabály.

Ha nem, akkor nincs teendőd.

Ha igen, akkor kell felkeresned egy ügyvédet és kérni a segítségét.

Előfordulhat olyan eset is, hogy más okból tavaly már (miután hatályba lépett az új Ptk.) módosításra került a bt-d létesítő okirata. Akkor szerencsés esetben most nincs teendőd, hisz akkor kötelező volt már a törvényi megfelelésnek egyezően átvezetni az egyéb változásokat is.

Most nézzük meg mikor kötelező a bt létesítő okirat módosítása

Csak akkor kötelező a bt létesítő okirat módosítása, ha a létesítő okirat a

  • Ptk kötelező, eltérést nem engedő rendelkezéseibe ütközik,
  • olyan Gt paragrafusra hivatkozik, amit módosítottak.

De!

Nem szükséges a bt létesítő okirat módosítása akkor, ha

  • a létesítő okirat egyes kérdések megválaszolásában a Gt rendelkezései az irányadóak (tehát általánosságban, minden konkrét törvényi hivatkozás nélkül)
  • ha bt létesítő okiratában a bt első emberét üzletvezetőnek vagy képviselőnek nevezik (az új rendelkezés érelmében ő már ügyvezető)
  • azoknak a bt-knek sem kell társasági szerződést módosítani, akik végelszámolás, felszámolás vagy kényszertörlés alatt állnak.

A bt társasági létesítő okirat módosítás költségei

Ha a bt-d létesítő okirata csak a Ptk.-val való összhang miatt módosul, akkor nem kell sem közzétételi díjat (3 ezer forint), sem illetéket (15 ezer forint) fizetni.

Amit azonban kötelező az ügyvédi díj, melynek 20-30 ezer forintos kiadást is jelenthet a bt-dnek.

fotó:freedigitalphotos.net

fotó:freedigitalphotos.net

Érdemes nem figyelembe venni a felhívást és elhalasztani a módosítást?

Sajnos nem, mert ha bármilyen ellenőrzés során észreveszik, hogy a fent említett módosítások nincsenek a bt létesítő okiratában átvezetve, akkor komoly – akár 50-900 ezer forintosbüntetésre is lehet számítani.

/Gulyás Éva blogja/

Oszd meg másokkal, hálásak lesznek érte!

 

Hogyan kell számlát helyesen és pontosan kiállítani? 6 részes ingyenes minitanfolyam kezdőknek

A haladó verzió már előkészülőben

Hol találkozhatsz még velem? Például a kedvelt vagy épp utált, de sokak által használt közösségi médiban, a Facebookon. Itt is rendszeresen posztolok érdekességeket, tippeket, hasznos tartalmat.

Miért teszem mindezt, mert hiszek abban, hogy a közösségi média is lehet a tudás egyik forrása, hisz rendszeresen használjuk, olvassuk, akkort miért nem lehetne megtölteni hasznos információkkal.

Vállalkozók, vállalkozni vágyók lájkoljátok az oldalam, így rendszeresen meg fognak jelenni posztjaim nálatok is.

like

Ha kérdésed van vagy szeretnél hozzászólni a bejegyzéshez nyugodtan megteheted.

Itt a lehetőség, hogy ingyen kérdezz!!! Nem kell tanácsadói díjat fizetni!!!

Kapcsolatfelvételi űrlap


 

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

*