jan 282015
 

Bt, Kft alapítás költségei – összehasonlítás

És most következzen a nagy összehasonlító teszt. Bt és kft alapítás költségeit fogom most összehasonlítani. Már korábban írtam a bt alapítás költségeiről és külön a kft alapítás költségeiről. Most azonban a két cégformát össze is fogom hasonlítani az alapján, hogy mennyibe kerül az alapítás költsége tételesen.

Most azzal nem foglalkozok, hogy mikor érdemes bt-t és mikor kft-t alapítani egy vállalkozást most indító vállalkozónak. Itt csak a költségek fognak számítani.

Első körben nézzük meg, hogy mennyi pénz kell a törzstőkéhez?

Bt alapítás költségei – törzstőke

Nem határoz meg a törvény törzstőke minimumot ehhez a cégformához. Arről már írtam, hogyan kell egy bt törzstőke összegét meghatározni. Itt legyen csak annyi elég, hogy annyival, amennyi fedezi az első azon hónapok költségit, amikor még nincs bevétel.

Kft alapítás költségei – törzstőke

Na, itt már egy kicsit más a helyzet. A törvényi minimum 3 millió forint. Elsőre soknak tűnhet, de légy nyugodt, ha az induláshoz nincs ennyi pénzre szükséged, akkor nem kell az egészet most befizetnek.

Se bt-t, se kft-t nem fogsz tudni alapítani ügyvéd nélkül, ugyanis ő fogja kérni a cégbíróságot, hogy jegyezze be cégedet illetve ő készíti el a létesítő okiratát a cégnek.

Az ügyvédi költség bt alapítás estén 25 és 50 ezer forint között mozog.

Szemben egy kft-vel, ahol 30, de akár 60 ezer forintba is kerülhet az induló vállalkozásnak.

Ingyen nem fogja a cégbíróság bejegyezni vállalkozásod. Azért, hogy a vállalkozásod nevére és egyéb adataira rákereshess a cégjegyzékben fizetned kell.

Bt esetén ez alapításhoz kapcsolódó költség: 25 ezer forint,

Kft esetén ugyanez a költség: 50 ezer forint.

A székhelyellenőrzés 4 ezer forint. Ez az alapítási költség független attól, hogy bt-t vagy kft-t alapítasz.

Induló költségek

A következő költségek nem kapcsolódnak szorosan az alapításhoz, de az indulás után azonnal felmerülnek, függetlenül attól, hogy termel-e bevételt a vállalkozás. Ezen költségek nagysága szintén független attól, hogy bt-t vagy kft-t alapítasz.

Indulás után

  • fizetnek kell kamarai tagdíjat – 5 ezer forint
  • venned  kell számlatömböt, bélyegzőt, céges névtáblát – 10-15 ezer forint
  • bankszámlát kell nyitnod – 0-10 ezer forint között mozog
  • illetve fizetnek kell a könyvelő díját – hisz ha nincs termelés még adatszolgáltatás van a NAV felé és könyvelni is kell   🙂

Ha még mindig úgy érzed, hogy nehéz eligazodni ebben a rengetegben, ha még mindig bizonytalan vagy a kezdeti lépésekben, akkor keress meg, mert tudok segíteni.

Kérj időpontot tanácsadásra!

A kérdéseket te hozod én pedig a válaszokat adom cserébe.

/Gulyás Éva blogja/

Oszd meg másokkal, hálásak lesznek érte!

 

Kapcsolódó bejegyzések:

Kft-t vagy bt-t alapítsak? 

Cégalapítás lépésről lépésről

Induló vállalkozás bejelentési kötelezettsége

Hol találkozhatsz még velem? Például a kedvelt vagy épp utált, de sokak által használt közösségi médiban, a Facebookon. Itt is rendszeresen posztolok érdekességeket, tippeket, hasznos tartalmat.

Miért teszem mindezt, mert hiszek abban, hogy a közösségi média is lehet a tudás egyik forrása, hisz rendszeresen használjuk, olvassuk, akkort miért nem lehetne megtölteni hasznos információkkal.

Vállalkozók, vállalkozni vágyók lájkoljátok az oldalam, így rendszeresen meg fognak jelenni posztjaim nálatok is.

like

Ha kérdésed van vagy szeretnél hozzászólni a bejegyzéshez nyugodtan megteheted.

Itt a lehetőség, hogy ingyen kérdezz!!! Nem kell tanácsadói díjat fizetni!!!

Kapcsolatfelvételi űrlap

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

*