dec 092014
 

Cégalapítás első lépései

Mindig az első lépések a legnehezebbek. Főleg egy olyan területen, ami még ismeretlen. A cégalapítás első lépései nem ott kezdődnek, hogy elmész ügyvédhez és aláírjátok a társasági szerződést. Sokkal korábban… Nézzük milyen döntéseket kell meghoznod még cégalapítás előtt.

Vállalkozói ötlet és a cégalapítás viszonya

Az, hogy egyeztetsz az ügyvéddel egy időpontot és elindítjátok a céged bejegyzését a cégbíróságon a legutolsó lépés a cégalapítási sorban. Megmondom őszintén az utolsó lépés a legkönnyebb. De előtte már egy sor döntést meg kell hoznod, ami kihatással lesz a vállalkozásod további életére.

Megvan az ötlet, hogy milyen vállalkozást fogsz indítani? Elkészült az üzleti terv, már meg is tervezted a fejedben a logót? Határozott elképzelésed van arról, hogy kiknek szeretnél eladni és azt milyen módon fogod megvalósítani?

Szuper! Most pedig össze kellene fogni és meg kellene nézni, hogy milyen hivatalos formában tudod végezni azt a munkát, amit elterveztél. Ehhez kell egy kis marketing ismeret, egy kis adózási, számviteli és jogi ismeret.

A cégalapítás első lépései között ki kell választanod céged nevét (kivéve, ha egyéni vállalkozóként kezdesz hozzá álmaid megvalósításához). Itt figyelni kell arra, hogy ne legyen már foglalt a cégnév. Ezt az ügyvéd is leellenőrzi, de te is megteheted itt>>.

Saját logót is tervezhetsz, erre egyéni vállalkozóként is szükséged lehet. A jól csengő névhez és frappáns, megkapó logóhoz már kell egy kis grafikai és marketing ismeret.

Cégalapítás következő lépései között van, hogy meg kell határozni a cég székhelyét, illetve azt a helyet, ahol az iratait fogja őrizni. Ez lehet a tulajdonosok otthona, bérelt ingatlan vagy  a vállalkozás saját tulajdonú ingatlana. A lényeg, hogy a NAV a bejelentett címen megtalálja a vállalkozást.

Cégalapítás előtt el kell dönteni, hogy ki vagy kik lesznek a tulajdonosok. Ha társas vállalkozást alapítunk, akkor lehetnek magánszemély(ek) a tulajdonos(ok) vagy más cég(ek).

Döntést kell hozni az ügyvezető személyéről. Az ügyvezető lehet a tagok egyike vagy egy „külsős” munkavállaló. El kell dönteni, hogy ki és milyen viszonyban fog a vállalkozásban dolgozni. Az ügyvezető és alkalmazottak kérdését alaposan át kell gondolni, mert komoly adóvonzata van döntésünknek.

Engedélyek

Vannak olyan vállalkozás típusok, amik engedélyhez kötöttek. Például ha pénzügyi vállalkozást tervezünk indítani, akkor már a cégalapítás előtt rendelkeznünk kell engedéllyel.  Vannak olyan tevékenységek, amik szintén engedélyhez kötöttek (pl.: kereskedelem, utazásszervezés), de ezekkel nem kell cégalapítás előtt rendelkezni. Igaz nem árt a folyamatnak utánanézni, mert hosszabb időt is igénybe vehet. Amíg nincs engedély, nem tudjuk elkezdeni a munkát.

Cégalapítás előtt döntenünk kell arról, hogy a vállalkozásunk számára milyen cégforma (bt, kft, rt vagy kkt) fog legjobban megfelelni vagy esetleg egyéni vállalkozóként induljunk neki a megvalósításnak.

Könyvelő váltása

Cégalapítás –adózás

A cégalapítás első lépései között kell lennie, hogy kiválasszuk a megfelelő adózási módot. Manapság sok kedvezményes forma áll a vállalkozások rendelkezésére. A legtöbbet már induló vállalkozás is választhatja. A döntést nem egyszerű meghozni, mindenképp számítást és pontos kalkulációt igényel, amiben kérjük szakember (könyvelő) segítségét.

Cégalapítás a bürokrácia rengetegében

Hiába nagyon egyszerű céget bejegyeztetni a cégbíróságon, mégis nagyon sok dologra kell a kezdetek kezdetén gondolnunk és a folyamatokat átlátnunk. Be kell jelentkeznünk például az önkormányzathoz, a KSH-hoz, kamarához regisztráltatni kell a céget….

Ha időben felkeresünk egy könyvelőt, akkor minderre felhívja figyelmet, és elindítja a folyamatokat.

Cégalapítás előtt ügyfélkapus regisztráció

Fontos. A bevallások elektronikusan küldhetők be illetve az ügyfélkapun keresztül a NAV a vállalkozásokkal. Már a bejegyzés előtt el lehet intézni, így az indulásnál már könnyebben tudunk kommunikálni a NAV-val.

Tehát a cégalapítás lépései közül nem szabad kihagyni a könyvelőválasztást. Ő az aki még a cég megszületése előtt tudja a vállalkozást gondozni. Majd a születés után végig a vállalkozás és a vállalkozó mellett kell, hogy álljon.

Ha végigjártuk a folyamatokat, akkor kezdődhet a cégalapítás. A megelőző lépéseket ne felejtsük el végigjárni.

/Gulyás Éva blogja/

Kapcsolódó bejegyzések: 

– Egyéni vállalkozók, átalányadózás

– Eva bejelentkezés

– Alanyi adómentesség

– Egyéni vállalkozó vagy adószámos magánszemély

– Milyen vállalkozási formát válasszak?

– Betéti társaság vagy Kft?

 

 

Érdekes volt, lájkolom.

 

Kapcsolatfelvétlei űrlap,

legegyszerűbb módja a kapcsolatfelvételnek:


 

 

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

*