dec 132014
 

Kata adózás – Mikor? Kinek? Hogyan?

Kik választhatják a Katát? Kinek éri meg? Részletek a Katáról, hogy segítsem a választást. Milyen adókkal versenyképes a Kata? Gondolom az már mindenki számára világos, hogy nem egy új adóról van szó, amit a már meglévők mellett kell fizetni, hanem egy kedvezményes adózási formáról, amit csak egy szűk kör, meghatározott körülmények megléte mellett választhat.

 

Kata adózás  avagy a kisadózó vállalkozások tételes adóját milyen vállalkozások választhatják?

A katát választhajta:

Tehát a törvény a kft-ket teljes mértékben kizárta ebből a körből.

A bt-k és a kkt-k közül is csak azok választhatják a katát, ahol kizárólag magánszemélyek a tagok.

Vigyázat, ha valamely cég eva szerint adózott, majd szeretne a Kata hatálya kerülni, akkor az eva alanyisága megszűnik, így 4 évig nem választhatja újra az evát.

Egy tevékenység ki van zárva a kata hatálya alól, ez pedig a

68.20 Saját tulajdonú, bérelt ingatlan bérbeadása, üzemeltetése

A katát induló vállalkozás is választhatja, sőt évközben azok a vállalkozások, akik megfelelnek a kata törvény előírásainak év közben is bármikor választhatják a katát.

Mire figyeljünk kata választása esetén?

  • Amilyen könnyen bejelentkezhetünk, év közben bármikor a kata hatálya alá, olyan könnyen ki is tudunk jelentkezni. De ebben az esetben tartsuk szem előtt, hogy 24 hónapig nem választhatjuk újra a katát.
  • Ha egy számviteli törvény szerint adózó bt. úgy dönt, hogy a kata szerint szeretne adózni, akkor a korábbi, még le nem adózott eredményt le kell adózni.
  • Egy vállalkozás attól katás, hogy egyik tagját bejelenti kisadóznak.

De!

  • Ha a társaság tagja nem tölt be vezető tisztséget és nem működik személyesen közre a társaságban, akkor nem lehet kisadózó.
  • Ha ugyanez a személy mégis úgy dönt, hogy személyesen is közreműködik a vállalkozásban, akkor lehet kisadózó.
  • Ha ugyanezen személy munkaviszonyban látja el feladatait, akkor nem lehet kisadózó.
  • Vigyázni kell azokkal a tagokkal, akiket nem jelentünk be kisadózóként, nehogy mégis munkavégzésen kapják. Katás cégekre is érvényes, hogy ilyenkor az ellenőrök nem a katát fogják visszamenőleg kiszabni, hanem a normál mértékű járulékokat. Így elég magasra rúghat az összeg, amit később visszamenőleg ki kell fizetnünk.
  • Továbba figyelni kell arra is, hogy éves 6 milliós bevételig adózhatunk a tételes adó alapján, ha meghaladja a bevételünk a határt, akkor a magasabb mértékű százalékos adót kell megfizetni.

kata_1

A kata mértéke lehet tételes és százalékos is

Tételes adó

A vállalkozásnak a főállású kisadózó után havi 50 ezer, a nem főállású kisadózó után pedig havi 25 ezer forint tételes adót kell fizetnie. Ezt a tételes adót minden egyes bejelentett kisadózó után meg kell fizetni. Például, ha két tulajdonosa van egy bt-nek, mind a ketten személyesen dolgoznak a társaságban, akkor mindkét tagot be lehet jelenteni kisadózóként, de akkor a tételes adó dupláját kell minden hónapban megfizetni.

A vállalkozás nyilatkozhat úgy is, hogy a főállású kisadózója után a magasabb, havi 75 ezer forint katát fizeti meg.

Ennek oka, hogy a havi 50 ezer forint  kata megfizetésével a járulékalap 2014-ben 81.300 forint, szemben a magasabb összegű katával, ahol a járulékalap már 136.250 forint.

A döntésnél ezt kell mérlegelni. Például nyugdíjbavonulás előtt érdemes a magasabb összegű katát megfizetni.

Százalékos mértékű adó

Ha a vállalkozás év elejétől a kata szerint adózik és év közben bevétele meghaladja a 6 millió forintot, akkor a 6 millió forint feletti bevételt már 40%-os adó terheli.

Ebből is látszik, hogy a kata választását jól át kell gondolni, számolni kell, hogy biztos döntést hozhassunk.

A témának ezzel még nincs vége. Ha kíváncsi vagy arra, hogy milyen adókat vált ki a kata és mit kell még fizetned, akkor olvasd a következő bejegyzést is.

/Gulyás Éva blogja/

 

Hasznos, lájkolom

 

Kapcsolatfelvétlei űrlap

Üzenhetsz, kérhetsz árajánlatot, megírhatod véleményed

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

*