feb 152015
 

Mi a különbség a bt és a kft között?

Cégalapítás előtt állók gyakran teszik fel a kérdést: milyen vállalkozást alapítsak?; mi a különbség a bt és a kft között?

Mai írásommal azokat segítem, akik hasonló dilemmával állanak szembe.

Bt-t vagy kft?

A legfontosabb különbség a bt és a kft között nem az alapítási költségekben keresendő, hanem a felelősség kérdésében illetve a személyek számában, akik alapíthatják a céget.

Bt-t ugyanis minimum 2 személynek kell alapítania. A bt csak a akkor működhet, ha van egy bel- és egy kültagja.

Kft-t akár 1 személy is alapíthat.

Mi a különbség a bt és a kft felelősségi köreiben?

Bt esetén a beltagnak korlátlan felelőssége van. Ami azt jelenti, hogy nem csak a törzsbetét erejéig, hanem a teljes vagyonával felel. A kültag felelőssége már nem ilyen szerteágazó. Ő már a bt tetteiért csak a vagyoni betét nagyságával felel.

A kft esetében azonban minden tulajdonos csak a vagyoni betét mértékéig felelős a cég vagyonáért, tehát a saját vagyona teljes biztonságban van.

Ez egy fontos különbség a két cégforma között. Azok, akinek nincs nagy jártassága a cégügyekben érdemes inkább kft-t alapítani, hisz egy nem megfontolt döntés következtében komoly bajba kerülhet.

Itt hívom fel a figyelmet a könyvelő választására, hisz az első számú tanácsadójává válhat egy cégnek a helyesen kiválasztott könyvelő. Így teljes biztonságban érezheti magát egy cégvezető.

vallalkozasi_forma_2

További különbségek a bt és kft között

A bt és kft között jelentős különbség van az alapítási költségekben.

Addig amíg egy bt-t akár 10.000 forinttal is meg lehet alapítani, egy kft alapításához minimum 3 millió forintra van szükség. Igaz ezt nem kell azonnal a vállalkozás rendelkezésére bocsátani illetve a tulajdonosoknak összesen kell kifizetni a a 3 millió forintot és nem fejenként.

Ezen kívül az egy – alapításhoz kapcsolódó kötségek – is magasabbak egy kft esetén.

Van-e különbség a bt és kft adózásában?

Igen van. Addig, amíg egy bt választhatja kedvezményes adózási módnak a katát, a kft mindezt nem teheti meg.

Jelenleg a legkedvezményesebb adózási mód egy alacsony éves árbevételű cégnek a kata. De ezt egy kft nem választhatja.

Ez az írás, csak egy rövid összehasonlítás. Ahhoz, hogy el lehessen dönteni, hogy egy megvalósítandó ötlet milyen vállalkozási formát igényel, nagyon sok információra van szükség.

Tehát a kérdésre, hogy mi a különbség a bt és kft között és arra, hogy milyen vállalkozási formát válasszon egy induló vállalkozás csak a konkrét számok és elképzelés tükrében lehet válaszolni.

Ha elbizonytalanodtál és szeretnéd terveidet megosztani egy könyvelővel, akkor keress meg az alábbi elérhetőségek valamelyikén.

Hidd el neked is tudok segíteni!

/Gulyás Éva blogja/

képek:freedigitalphotos.net

Oszd meg másokkal, hisz nekik is hasznos lehet!

 

Kapcsolódó bejegyzések:

– Katás bt alapítása

– Bt, Kft alapítás költségei – összehasonlítás

– Bt alapítás költségei 2015

– Bt (betéti társaság) vagy Kft (korlátolt felelősségű társaság)?

Hol találkozhatsz még velem? Például a kedvelt vagy épp utált, de sokak által használt közösségi médiban, a Facebookon. Itt is rendszeresen posztolok érdekességeket, tippeket, hasznos tartalmat.

Miért teszem mindezt, mert hiszek abban, hogy a közösségi média is lehet a tudás egyik forrása, hisz rendszeresen használjuk, olvassuk, akkort miért nem lehetne megtölteni hasznos információkkal.

Vállalkozók, vállalkozni vágyók lájkoljátok az oldalam, így rendszeresen meg fognak jelenni posztjaim nálatok is.

like

Ha kérdésed van vagy szeretnél hozzászólni a bejegyzéshez nyugodtan megteheted.

Itt a lehetőség, hogy ingyen kérdezz!!! Nem kell tanácsadói díjat fizetni!!!

Kapcsolatfelvételi űrlap

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

*