nov 172014
 

Köztartozásmentes adózói adatbázis

Sokszor kell nullás igazolást kérned? Akkor a köztartozásmentes adózói adatbázis a te vállalkozásodnak találták ki. Rendszeresen fizeted vállalkozásod adóit, járulékait? Szeretnéd azt az időt, amit a nullás igazolás kérésével töltesz inkább vállalkozásának fejlesztésére fordítani?

Miért szerepeljen vállalkozásom  a köztartozásmentes adózói adatbázisban?

Számos előnnyel jár, ha szerepelsz az adatbázisban. Ha nincs vállalkozásodnak adó, járulék vagy vám tartozása, akkor hivatalosan tudod igazolni partnereid felé, hogy nincs köztartozásod. Közhiteles nyilvántartásról van szó, így az ott szereplő adatok minden egyéb más bizonyítás nélkül fennállnak és valósak. Így külön igazolásra nincs szükség, ha partnerünk vagy a bank nullás igazolást kér tőlünk. A köztartozásmentes adózói adatbázis nyilvános, mindenki számára elérhető, előzetes azonosítás nélkül. A közzétett adatok rendszeresen, minden hónap 10. napjáig frissülnek.

Mióta van lehetőség arra, hogy a köztartozásmentes adózói adatbázisban regisztráltassuk vállalkozásunkat?

2013 január elsejétől helyettesíti az adatbázis a nullás igazolást, de már korábban is létezett. Addig azok használták, akik közbeszerzési pályázatokon indultak.

Hogyan jelentkezhet egy vállalkozás a köztartozásmentes adózói adatbázisba?

A „KOMA” jelű nyomtatványt kell elektronikus formában eljuttatni az adóhivatalhoz. Előfeltétel, hogy a vállalkozásnak a bejelentés előtti hónap utolsó napján nem lehet adó, járulék és vám tartozása.

Figyelem! Nem érdemes valótlan adatokkal próbálkozni, mert az adóhatóság minden bejelentést ellenőriz. Ha nem felel meg egy vállalkozás a köztartozásmentes adatbázisba történő jelentkezés kritériumainak, akkor mulasztási bírságot szabhat ki az adóhivatal.

Könyvelő váltása

Mi történik akkor, ha bejelentés alakalmával megfelelt a vállalkozás a adatbázisba felvétel kritériumainak, azonban az üzletmenet során mégis lesz később adótartozása?

Ebben az esetben az adóhivatal automatikusan törli az adózót a nyilvántartásból, mert minden hónapban felülvizsgálja adatbázisát. Azonban ilyenkor már nem szab ki bírságot. Sőt, ha rendezte a vállalkozás tartozását, akkor ismét kérheti felvételét a köztartozásmentes adózók adatbázisába.

Kik nem kérhetik felvételüket a köztartozásmentes adózói nyilvántartásba?

Akik csőd, végelszámolás vagy felszámolási eljárás alatt állnak.

Összefoglalva, milyen előnyei vannak, ha egy vállalkozás kéri köztartozásmentes adózói nyilvántartásba felvételét?

  • partnerei számára tudja igazolni, hogy rendszeresen fizeti adóit, ezáltal pénzügyi stabilitását,
  • bárki számára ingyenesen elérhető az adatbázis,
  • a kérelem benyújtása illetékmentes
  • az adatbázis folyamatosan frissül, így mindig naprakész információkhoz lehet hozzájutni.

 Az adatbázis itt érhető el: köztartozásmentes adózói adatbázis

Kövess a Facebookon rendszeresen posztolok érdekességeket.

 

Lájkolom, mert hasznos volt, amit olvastam.

Ha kérdésed van vagy üzenni szeretnél, akkor a lenti űrlapot kitöltve könnyen eljuttathatod hozzám.

 

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

*