nov 102014
 

Mikor kell útnyilvántartás?
A vállalkozások többsége rendelkezik autóval vagy ha nem, akkor magántulajdonban lévő autót használ. Kevés olyan cég van, ahol teljes mértékben el lehet a személygépkocsi használatát kerülni. Autó használatánál azonnal felmerül az útnyilvántartás vezetésének lehetősége. Sőt nagyon sokan össze is keverik a kiküldetési rendelvénnyel.  Bejegyzésemben kitérek arra, hogy mikor melyiket kell hasz

nálni és mire kell odafigyelni útnyilvántartás „gyártása” során. Milyen buktatói vannak egy rosszul vezetett útnyilvántartásnak.

Céges autó esetén kell-e útnyilvántartást vezetni?

A céges autóval kapcsolatos szabályok az utóbbi időben nagyon sokat enyhültek, de vannak előírások, amiket be kell tartani. Meg kell különböztetni azt az esetet, amikor az autó a cég tulajdonában van és cégautó adót fizet, illetve a nyílt végű lízing keretein belül használja az autót.

Elsőként nézzük, hogy mikor nem kell kedvenc céges autónk használata során útnyilvánt

artással bajlódni:

  • ha az autó a cég tulajdonában van, tehát nem lízingeljük.

Ebben az esetben cégautó adót kell fizetni, de cserébe a javítási számlán feltüntett áfa  50%-a levonható (régen teljes levonási tilalom volt).

Ha a céges autónkat magánutakra is használjuk, akkor sem kell útnyilvántartás cégautó adó fizetése mellett. Sőt a fent említett 50%-os áfa levonhatósági szabályt is alkalmazhatjuk továbbra is.

Szuper ez a rész kipipálva!

De!

Jelenleg nagyon sok autót a cégek nyílt végű lízing keretien belül használják.

Itt már más szabályok érvényesek az útnyilvántartásra. Nincs mese szét kell szedni a céges és a magánhasználatot. Az áfát is ennek arányában tudjuk visszaigényelni.

utnyilvantartas_3

A magán és céges út különválasztásának módja az útnyilvántartás. De nem kell megijedni. Ha a rendszert átgondoltan építjük fel, az útnyilvántartás vezetése nem ró nagy adminisztrációs terhet a vállalkozóra. Érdemes a rendszer kiépítését a könyvelővel együtt végezni. Tapasztalatai alapján 1-2 jó tanáccsal tud szolgálni. Hisz ő látja azt is, hogyan kerül ellenőrzésre. Ha több lízingelt autója van a cégnek, akkor érdemes keresni útnyilvántartás vezetésére alkalmas szoftvereket.

Mi történik akkor, ha egy hivatalos út során a cég nem saját vagy bérelt autót biztosít alkalmazottjának, hanem saját autó használatára kötelezi.

Ebben az esetben nem az útnyilvántartás a megfelelő nyomtatvány, amit ki kell tölteni, hanem a kiküldetési rendelvény.

Nézzünk pár gyakori kérdést az útnyilvántartás és az azzal kapcsolatos dokumentáció témaköréből.

  • Kell-e a tankolásról számla céges autó esetén?

Rövid válasz: igen. Minden tankolásról számlát kell kérnünk. Az útnyilvántartással csak a megtett km-t igazoljuk.

  • Milyen időközönként kell a km óra állásokat rögzíteni.

Lízingelt autó esetén minden hónapban útnyilvántartást kell vezetni, ahol a km óra állást is rögzíteni kell.

  • A magánutakról milyen nyilvántartást kell vezetni?

Sokan beleesnek abba a hibába, hogy nem vezetik külön a magánutakat. Vagy ha vezetik is, azt tömbösítve teszik meg. Pl. egy adott hónapra elszámolnak nagyobb mennyiségű magánutat. Ezzel úgy érzik, hogy megtettek mindent. Érdemes azonban ennél egy kicsit nagyobb hangsúlyt fektetni a nyilvántartásra.

Az sem túl életszerű, ha egyáltalán nem tüntetünk fel magánutat.

Milyen következményei lehetnek egy helytelenül vezetett útnyilvántartásnak?

Mióta az áfa levonhatóság is képbe került lízingelt autóknál a NAV áfa ellenőreire is számíthatunk. Tipp: a 100%-os céges út helyett a békesség kedvéért javaslok mindenkinek egy 80-20%-os arányt.

Összefoglalva:

A cég saját tulajdonú autóját használja – nem kell útnyilvántartás

Nyílt végű lízing esetén – útnyilvántartás

Magánautó céges használata esetén – kiküldetési rendelvény

Ha útnyilvántartást kell vezetni, folyamatosan tegyük meg, építsünk ki egy könnyen elérhető és kezelhető rendszert. Ne gyártsunk utólag nyilvántartást. Az sem jó megoldás, hogy csak akkor kezdünk hozzá a

z útnyilvántartás vezetéséhez, ha már megjelentek a NAV ellenőrei. Fennállhat olyan eset, hogy először elkérik az ellenőrök a számlákat, majd később az útnyilvántartást.  Számlák nélkül pedig elég nehéz utólag útnyilvántartást gyártani.

Katt egy útnyilvántartás mintáért.

button

Útnyilvántartás kvíz a RoadRecord támogatásával


 

Keress a Facebookon, rendszeresen posztolok.

Lájkold a bejegyzést, másnak is hasznos lehet!

Ha kérdésed van a lap alján felteheted, vagy az űrlap kitöltésével közvetlenül fel tudod venni a kapcsolatot velem.

 

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

*