feb 072015
 

Mi a törzstőke?

Mi a törzstőke, miért fizetjük be a vállalkozásba? Mit lehet vele csinálni? Ha vállalkozást alapítasz, akkor az első, amivel szembekerülsz az az, hogy mennyi törzstőkét is fizess be tulajdonosként a vállalkozásba. Ezután a következő kérdés, hogy mit is lehet ezzel az összeggel kezdeni?

A mai bejegyzésemmel az a célom, hogy tisztába tegyem a törzstőke körül felmerülő kétségeket.

Mi a törzstőke fogalma

A hivatalos neve a törzstőkének cégformától függően lehet jegyzett tőke, alaptőke, alapítói vagyon, vagyoni betét. Az egyszerűség kedvéért most az egész bejegyzésben törzstőkének fogom hívni.

De mi is ez pontosan? A törzstőke hivatalos meghatározása a következő: a törzstőke a cégbíróságon bejegyzett tőke a létesítő okiratban meghatározott összegben, melyet a tulajdonosok bocsátottak tartósan a vállalkozás rendelkezésére.

Miért van ilyen nagy jelentősége a törzstőkének?

Gondolj csak bele. Megalapítod vállalkozásod. Az első pár hónapban “jó esetben” csak kiadásod lesz. Természetesen tevékenységi körtől függő, de a legtöbb vállalkozás indításakor felmerülnek az alábbi költségek/kiadások:

  • alapítással kapcsolatos költségek, amiről már többször írtam,
  • az induláshoz eszközökre van szükség, ha másra nem is egy laptopra,
  • fizetni kell a járulékokat, még akkor is ha nincs a vállalkozásnak bevétele
  • stb.

Az indulás során felmerülő költségekről már többször írtam, de szeretném felhívni itt is  a figyelmet rájuk.

A legtöbb vállalkozás (de ez szintén tevékenységtől függő) nem tud az első hónapokban bevételt termelni, amiből mindezt fedezni tudná.

Akkor mit lehet tenni? Van  megoldás mindezekre?

Igen, van.

Mire is jó a tulajdonosok által befizetett törzstőke?

Az alapításkor – tulajdonosok által –  befizetett törzstőke azonnal a vállalkozás rendelkezésére áll. Az alapítás után már szabadon rendelkezhet felőle a vállalkozás. Nem kell elkülöníteni, nem kell külön kezelni a törzstőkét.

Tehát a pénz ott van a bankszámlán és lehet is költeni bármire (természetesen csak olyasmire, ami a vállalkozás tevékenységéhez kapcsolatos). Valójában induló tőkének is nevezhetnénk. A törzstőkét odaadod a vállalkozásodnak az induláshoz azért, hogy gazdálkodjon vele okosan!

És lehetőleg többszörözze meg minél hamarabb  🙂

Elegendő-e az induláshoz a törvényi törzstőke minimum?

A megoldást ne az üveggömbben keresd!

kép:freedigitalphotos.net

kép:freedigitalphotos.net

Valójában tevékenység függő. Arról is írtam már, hogy sokan azért szeretnek bt-t alapítani, mert nincs előírva törzstőke minimum. Ilyenkor szoktam felhívni a figyelmet a fentiekre. Ha 10 ezer forinttal alapítasz meg egy bt-t, akkor az első – bevétel nélküli – hónapokban miből fogod a járulékokat kifizetni?

Vagy egy másik eset. A kft törzstőke minimuma 3 millió forint jelenleg. Szereti mindenki ennyivel megalapítani vállalkozását. Igen ám, de mi van akkor, ha olyan vállalkozást indítasz, ahol már az első gép beszerzése ennél drágább. Miből fogja kifizetni a vállalkozás?

Ezért érdemes a törzstőkét már az elején úgy meghatározni, hogy az első pár – bevétel nélküli – hónap kiadásait fedezze.

Érted már miért olyan fontos mindez?

/Gulyás Éva blogja/

Oszd meg másokkal, hálásak lesznek érte!

 

Hogyan kell számlát helyesen és pontosan kiállítani? 6 részes ingyenes minitanfolyam kezdőknek

A haladó verzió már előkészülőben

Hol találkozhatsz még velem? Például a kedvelt vagy épp utált, de sokak által használt közösségi médiban, a Facebookon. Itt is rendszeresen posztolok érdekességeket, tippeket, hasznos tartalmat.

Miért teszem mindezt, mert hiszek abban, hogy a közösségi média is lehet a tudás egyik forrása, hisz rendszeresen használjuk, olvassuk, akkort miért nem lehetne megtölteni hasznos információkkal.

Vállalkozók, vállalkozni vágyók lájkoljátok az oldalam, így rendszeresen meg fognak jelenni posztjaim nálatok is.

like

Ha kérdésed van vagy szeretnél hozzászólni a bejegyzéshez nyugodtan megteheted.

Itt a lehetőség, hogy ingyen kérdezz!!! Nem kell tanácsadói díjat fizetni!!!

Kapcsolatfelvételi űrlap

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

*