okt 062014
 

Bt (betéti társaság) vagy Kft (korlátolt felelősségű társaság)?

 

Miben különbözik egymástól a betéti társaság (bt.) és a korlátolt felelősségű társaság (kft.)? Mikor melyiket érdemes választani? Előnyök, hátrányok, összehasonlítás következik. Egy kicsit száraz, de annál hasznosabb téma ez, rendhagyó megközelítésben.

Cégalapítás

Nézzük a kezdetet. Az előző írásomban azt részleteztem, hogy mikor érdemes egyéni vállalkozóként folytatni a tevékenységet. Ha nem volt meggyőző az ingyenesen alapíthatóság és a szüneteltetés lehetősége, akkor haladjunk tovább.

A cégalapítás már nem lesz ingyenes, azonban teljesen más szabályok érvényesek és a lehetőségek is kitárulnak.

Rendhagyó módon a továbbiakban nem a törvény szövegét fogom ide bemásolni, hanem gyakorlatias megközelítésben vázolom fel a lehetőségeket.

Hányan alapítják a céget?

Betéti társaságot (bt-t) egy személy önmagában nem alapíthat. Minimum két tagra van szükség, egy beltagra és egy kültagra. Természetesen egy társaságnak lehet több beltagja és több kültagja is.

Korlátolt felelősségű társaság (kft) azonban alapítható egyetlen taggal vagy több taggal is. Ha egyetlen alapítója van egy kft-nek, akkor azt egyszemélyes korlátolt felelősségű társaságnak hívjuk. Erre a cégformára speciális szabályok vonatkoznak, de nem kell megijedni tőle. 

Milyen induló költségigénye van a vállalkozásnak?

Cégalapításkor sokan az olcsóbb megoldást választják. Leggyakrabban feltett kérdések:

-Mennyivel lehet bt-t és kft-t alapítani?

– Melyik az olcsóbb?

Az tény, hogy jelentős különbség van a két cégforma hozzájárulás/törzstőke igénye között, de nem szabad csak ez alapján dönteni. Ha olyan céget kívánunk létrehozni, melynek magas az induló költsége; például termelő, több munkagépet igénylő vállalkozást kívánunk indítani.

Ha betéti társaság alapításán törjük a fejünket pusztán azért, mert minimális vagyoni hozzájárulás szükséges hozzá, akkor már az első hónapok után súlyos problémával nézhetünk szembe. Miből fogjuk kifizetni az ügyvéd, könyvelő számláját és a munkabéreket? Valljuk be ritka eset, amikor egyből már az első hónapban nagyobb összegű bevételhez jut a cég.

Az ilyen eseteket megelőzhejtük egy üzleti terv elkészítésével. Ebből egyértelműen kiderül, hogy milyen költségek merülnek fel az indulás során. Szépen látszik, hogy a tagoknak mennyi hozzájárulást/törzstőkét érdemes befizetni alapításkor.

Egy korlátolt felelősségű társaságot minimum 3 millió ft-al lehet megalapítani. De hangsúlyozom ez is minimum! Ha előreláhatólag ennél több kell az induláshoz, akkor emeljük a törzsbetétek összegét a kívánt szintre.

Mennyi lesz a várható árbevétel?

Az üzleti terv azért is hasznos, mert már az indulásnál tudunk kedvező adózási módokat választani. Így sok kellemetlenségtől megkíméljük magunkat és a könyvelőnket is. Például a kisadózó vállalkozások tételes adóját (KATA) nem választhatja kft, csak betéti társaság.

Felelősség

A betéti társaságnál külön kell tekinteni a beltag és a kültag felelősségére. A beltag ugyanis KORLÁTALNUL felel a társaságnak a vagyona által nem fedezett kötelezettségeiért. Ha több beltag van, akkor minden egyes beltagra érvényes a szabály. Szemben a kültaggal, akinek a társaság kötelezettségeiért nem kell helytállnia.

A korlátolt felelősségű társaságnál a tagok csak a törzsbetéteikkel felelnek a társaság kötelezetségeiért.

 

Összefoglalva: Ahhoz, hogy ki tudjuk választani a megfelelő vállalkozási formát és adózási módot nemcsak a Ptk. szabályozásával kell tisztában lennünk, hanem meg kell tudnunk határozni a várható árbevételt és költségtömeget is.

Természetesen a fenti írás csak útmutató. Ahhoz, hogy biztosak legyünk a választásban alapítás előtt érdemes ügyvéddel és könyvelővel egyeztetni.

Kapcsolódó bejegyzések:

Egyéni vállalkozó vagy adószámos magánszemély?

Milyen vállalkozási formát válasszak?

 

Letölthető tanulmányomban segítek a könyvelőválasztásban. Katt>>

A Facebookon is rendszeresen posztolok érdekességeket. Like me!

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

*