okt 142014
 
induló vállalkozás

Induló vállalkozás – bejelentési kötelezettség lépésről-lépésre

Eldöntötted, hogy megalapítod vállalkozásod. Régóta dédelgetett álmod, hogy kilépsz a munkavállalói státuszból és elindítod saját vállalkozásod. Végre minden részlet a helyén van. Induló vállalkozásod üzleti terve kész, törzstőke a „zsebben”. Fejben már hónapokkal ezelőtt „megalapítottad” vállalkozásod, de hivatalossá kell tenni azt.

Kihez fordulsz először?
– Ügyvédhez – hangzik a válasz.
És még kihez?
– Ügyvédhez – hangzik a már idegesebb válasz.
És az ügyvéden kívül még kihez?
– Kihez? Kihez? Az ügyfelekhez. Kutatom őket és dolgozom, dolgozom….
Hogy csinálja mindezt egy okos vállalkozó? Már a vállalkozás gondolatának felmerülésekor konzultál könyvelővel, mert tudja, hogy ezzel sokat tud spórolni. Tisztában van azzal, ha nem tesz eleget induló vállalkozása bizonyos bejelentési kötelezettségeknek, súlyos bírságra számíthat.

Nézzük meg az induló vállalkozás bejelentési kötelezettségeit lépésről-lépésre.

Ügyfélkapu

Az első dolga egy induló vállalkozás vezető tisztségviselőjének, hogy elballag
– egy okmányirodába
– vagy kormányhivatali ügyfélszolgálati irodába
– vagy NAV ügyfélszolgálatára
– vagy külképviseletre
és elkészíti ügyfélkapus regisztrációját (mindezt csak akkor ha már korábban nem regisztrált).

Miért jó ez egy induló vállalkozásnak?
Túl azon, hogy az ügyfélkapun keresztül tudja benyújtani a bevallásait, még hasznos információkat is talál a vállalkozásról.

Ha végeztünk, mehetünk haza és folytathatjuk a NAV felé az induló vállalkozásunk bejelentéseit.

Bejelentkezés a NAV-hoz

– ’T180 jelű nyomtatvány – arra szolgál, hogy a NAV összekapcsolja a vezető tisztségviselő személyét a céggel.
’T180 jelű nyomtatvány – dönthet úgy is az induló vállalakozás vezető tisztségviselője, hogy ő maga nem regisztrál az ügyfélkapunk keresztül, hanem meghatalmazza a vállalkozás könyvelőjét, hogy járjon el helyette. Ebben az esetben is be kell küldeni ezt a nyomtatványt.

– ’T201T jelű nyomtatvány – az alakulást követő 15 napon belül ezen a nyomtatványon be kell jelentenünk a NAV-hoz minden olyan információt, ami nem látható a cégjegyzéken. Annak ellenére, hogy minden adatot megkap a cégbíróságtól a NAV az induló vállalkozásról. Ha már be kell nyújtani a nyomtatvány, akkor egyúttal megtehetjük azt is, hogy újabb tevékenységet jelentünk be illetve itt tudjuk az iratok őrzésének a helyét bejelenteni.
’T1041 jelű nyomtatvány – ez a nyomtatvány szolgál arra, hogy a vezető tisztségviselő jogviszonyát illetve az induló vállalkozás munkavállalóit is bejelentsük. Ennek benyújtási határideje a jogviszony keletkezését megelőző nap vagy az adott nap. Na itt van egy kis paradoxon; ugyanis egy induló vállalkozás vezető tisztségviselőjének jogviszonyát adószám nélkül nehéz bejelenteni (ha a jogviszony előtti nap szeretnénk), illetve az ő megbízása már a társasági szerződés aláírásakor létrejön. Mindenesetre ezzel a bevallással igyekezni kell!!
Még mindig maradhatunk laptopunk/számítógépünk előtt, nem kell kimozdulnunk.

Iparkamara

Minden induló vállalkozásnak a bejegyzést követő 5 napon belül regisztráltatni kell magát az illetékes kereskedelmi és iparkamaránál. Ez is egy nagyon szűk határidő és ráadásul nem is ingyenes (a kamarai hozzájárulás 5000 Ft/év).
Még mindig csak a monitort kell nézni és közben a billentyűzeten „pötyögni”

KSH (Központi Statisztikai Hivatal)

1032 jelű nyomtatvány – ezt a nyomtatványt alakulást követő 15 napon belül kell benyújtani az illetékes KSH igazgatóságnak. Elektronikusan is benyújtható a nyomtatvány, tehát rossz hír, még a postára se kell kimennünk.

És még mindig az irodában ülve folytathatjuk, igaz itt már van lehetőség egy kis sétára…

Helyi önkormányzat

Helyi iparűzési adó – az önkormányzatnak a cégbíróság nem küld adatot az induló vállalkozásról, őket mi tájékoztatjuk a cégalapításról. Minden önkormányzatnak saját formanyomtatványa van erre a célra, amit általában az internetről le tudunk tölteni. Több önkormányzatnál ezt elektronikusan nem tehetjük meg, tehát jó hír indulhatunk a postára! Végre egy kis friss levegő.
Engedélyek – ha működési engedélyre van szüksége a induló vállalkozásunknak ahhoz, hogy választott tevékenységét megkezdje, akkor ezt is az önkormányzatnál tudjuk intézni.
– A bankszámlanyitást követően a bank csak az adóhivatlanak jelenti le induló vállalkozásunk bankszámlaszámát, az önkormányzathoz nekünk kell megtenni.

Ha van alkalmazottja az induló vállalkozásnak

Üzemorvost kell választani illetve munka és tűzvédelmi oktatást kell tartani.

Szabályzatok

A számviteli politika keretében elkészítendő szabályzatokat 90 napon belül meg kell írni. Az elkészítésért a társaság vezető tisztségviselője a felelelős.

Bankszámlanyitás

Na végre lehet sétálni és felkeresni egy szimpatikus bankot. Igaz előtt érdemes az interneten tájékozódni, mert sok, kifejezetten induló vállalkozásokat megcélzó csomagja van a bankoknak. Tehát a kötelező bankszámlanyitás következik. Induló vállalkozásoknak az alakulást követő 8 munkanapon belül bankszámlát kell nyitni. Itt hívom fel ismét egy paradoxonra a figyelmet. Az iparkamarához alakulást követően 5 nap a bejelentési határidő, amikor el kell utalnunk a hozzájárulást, de a bankszámla nyitásra 8 nap áll rendelkezésre egy induló vállalkozásnak.

Jó, ha már az induláskor elintézzük:

ÜCC regisztráció

ÜCC=Ügyfél-tájékoztató és Ügyintéző rendszer
Ez nem közvetlenül alapításhoz kapcsolódó regisztráció, de érdemes már az elején meglépni.

Miért jó az induló vállalkozásnak a regisztráció?
Telefonon tudunk konkrét – vállalkozásunkat érintő – kérdésekben konzultálni az adóhivatallal. A rendszer biztonságát szolgálja, hogy csak a 8 jegyű PIN kód birtokában tudunk konkrét kérdéseket feltenni. A kódot a TEL nevezetű nyomtatványon tudjuk igényelni.

Számlatömb vagy számlázó program beszerzése az induló vállalkozásnak.

Bélyegző készíttetése. Nem kötelező a használata, de még mindig van olyan szerv (OEP), amely bélyegző nélkül nem fogadja el a benyújtandó nyomtatványt.

Látszik a lista hosszából, hogy sokrétű és odafigyelést igénylő munka minden hivatal és szerv igényeinek megfelelni egy induló vállalkozásnak. Ezért is érdemes még a cégalapítás előtt könyvelővel konzultálni.

Kapcsolódó bejegyzések:

Egyéni vállalkozó vagy adószámos magánszemély

Bt (betéti társaság) vagy Kft (korlátolt felelősségű társaság)

A Facebookon is rendszeresen posztolok érdekességeket. Like me!

Oszd meg Most!

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

*